Posts Tagged ‘Чили’


Период е на зимски зеленчуци и овошја со кои пазарите се преплавени. Карфиолот, на пример, не само што го има во изобилство, туку се наоѓа и по доста ниска цена. Поради тоа мора да се прочепка по фолдери по архивирани рецепти што го содржат овој продукт.

Pecen karfiol na kineski.jpg

Искрено, јас и карфиолот имаме доста заплеткана врска. Иако знам кои се карактеристики ги има, не сум баш сигурен во врска со неговот конзумирање во свежа форма. (more…)

Advertisements

Read Full Post »


Пиперки поленти со урда од сончогледОбично не сакам да зборувам за замени на одредени продукти со други. Замените најчесто се користат кога сакате да примените некој начин на исхрана (на пример, вегански), па за да не направите голем грев, одите кон помал грев и јадете нешто што мислите дека е поисправно од оригиналот. Всушност со ваквата практика само се навлекувате на копијата, а всушност оригиналот ви недостасува уште повеќе. Така, ако избегнувате пржено месо, јадете пржен сејтан или пржени шницли од соја. Ако избегнувате похувано сирење, јадете похувано тофу. Ви се пие млеко и упорно се залажувате со инстант соино млеко во прав! (more…)

Read Full Post »

%d bloggers like this: