ЈОГУРТ ОД СОИНО МЛЕКО


Во лето имате страшна желба за таратор? Или сакате житарки со јогурт за појадок? Бакрдан со кисело млеко? Потсетување на детството со една убава пита со јогурт? Сега повторно можете да ги вратите овие вкусови на вашето мени и притоа да не чувствувате грижа на совест. Не, за вакво нешто не мора да се откажетеПродолжи со читање “ЈОГУРТ ОД СОИНО МЛЕКО”

СИРЕЊЕ ОД ИНДИСКИ ОРЕВИ СО СУШЕНИ ДОМАТИ


Пред некое лето за првпат се обидов да сушам на сонце зеленчук и овошје и обидот помина со среден успех. Поточно доматите фатив да ги сушам на крајот на август кога денот се намали, а ни сонцето не грееше толку силно, така што обидот беше неуспешен, односно најголем дел од доматите мувлосаа. Минатото лето сеПродолжи со читање “СИРЕЊЕ ОД ИНДИСКИ ОРЕВИ СО СУШЕНИ ДОМАТИ”

САМОКИСНАТ ЛЕБ ОД КИСЕЛО ТЕСТО


Долго време читам и слушам за лепче од кисел квасец, кисело тесто, како се одржува киселиот квасец, колку е корисно самокиснетото тесто итн, но никако немав храброст и време да испробам нешто такво. До сега овде имам објавено две скратени варинати на самокиснето тесто, едно обично лепче и едно макробиотичко со ориз, но онаа вистинскатаПродолжи со читање “САМОКИСНАТ ЛЕБ ОД КИСЕЛО ТЕСТО”

КИМ-ЧИ (ФЕРМЕНТИРАН ЗЕЛЕНЧУК НА КОРЕЈСКИ НАЧИН)


Оваа година имав идеја да скиселам зелка. Татко ми е експерт за кисела зелка и побарав од него да ме научи на основните финти. Кога виде дека немам многу време да зе занимавам со таа проблематика, ми предложи тој да ми стави зелка за ферментација, но кога дојдовме до таа одлука, на пазар немаше убавиПродолжи со читање “КИМ-ЧИ (ФЕРМЕНТИРАН ЗЕЛЕНЧУК НА КОРЕЈСКИ НАЧИН)”