Posts Tagged ‘Прокељ’


Да, оваа зима немавме вистинска зима, некако како од октомври да живееме во доцна есен и ништо повеќе (со исклучок на неколку недели). Сепак, навечер знае да биде свежо или студено, односно да се создаде идеална атмосфера за вкусна топла чорба.

All-focus

Зеленчуковите чорби или супи ми се опсесија. Одеднаш во организмот се внесува куп зеленчук, односно ми доаѓаат како некое бомбастично витаминско пакување. И што е најбитно, со супите и чорбите најлесно може да им се подметне зеленчук на оние кои многу не го сакаат во свежа форма, пред се на деца. (more…)

Advertisements

Read Full Post »


Салата од прокељ на пареаНеодамна пишував за мојата врска со боркулите и како успеав во сурова форма некако да ги внесам во исхраната. Слична ми е приказната и со прокељот. Искрено, пред да почнам подетално да ја испитувам здравата храна, не ни знаев што е прокељ. Во есен и зима гледав некои мали зелени на секоја втора тезга на пазар, ми наликуваа на зелчиња, ама многу интерес не ми предизвикуваа.

Така беше сѐ до пред некоја година кога некој продавач ми кажа дека се добри за здравјето, па почнав срамежливо да ги купувам и да им барам решение пред да скапат во фрижидер. Не знаев како да ги готвам и затоа фатив да ги малтретирам во турли тава, сѐ додека не сфатив дека препечени не личат на ништо. (more…)

Read Full Post »

%d bloggers like this: