Posts Tagged ‘Нане’


Пролетно рижото со диво нанеВеќе еднаш имам спомнато дека најголем проблем со исхраната ми е кога ќе отидам негде на гости. Сликата е ваква: прво влегување и сите ве нудат со мезиња и алкохолни и безалкохолни пијалоци, а вие само одбивате и го фрустрирате домаќинот како да ви го подоги вкусот. Претпоследниот предлог обично е водичка со лимонче, а кога ќе кажете дека навистина во моментот ништо не ви се пие нити ви се јаде, самоволно ви налеваат минерална вода. (more…)

Advertisements

Read Full Post »


Сакам да правам јадења кои не трошат многу време. Ако настојувате да се придржувате до одреден режим на исхрана и притоа кога сте гладни да не се ставите во замка да го каснете првото нешто што ќе ви дојде при рака, најдобро е секогаш во главата да имате по некој брзински рецепт што ќе се „сплеска“ за секунда и веднаш ќе може да се конзумира. Таков е случајот со табули салатата. Овој арапски специјалитет кога сум повеќе гладен го практикувам во оригиналната форма, со булгур, но кога сакам да го зголемам процентот на необработена храна во моето дневно мени, булгурот го заменувам со карфиол. (more…)

Read Full Post »

%d bloggers like this: