Posts Tagged ‘Маслиново масло’


Прва дилема кога го сменив начинот на исхрана ми беа благите работи. Колку често и да читам дека рафинираниот шеќер е штетен, рафинираниот шеќер е исто што и дрога, рафинираниот шеќер е ваков или таков, јас сум зависник. Кревам рака и признавам. Но кога почна мојава приказна со здравата исхрана гледав слатките искушенија да ги избегнувам, без да им најдам соодветна алтернатива. Едноставно, немав благо за „кризни“ моменти, затоа што не знаев како да го направам, а притоа да не се чувствуам виновен додека го јадам, да не ми проработи грижата на совест. Без благо бев како наркоман без наркотици. На крај ваквата состојба на неколку пати кулминира со прејадување од се чоколадно што го најдов пред себе и со страшна тежина во желудникот уште по една недела подоцна. (more…)

Advertisements

Read Full Post »


Народе, доаѓа време за спанаќ! Има ли поефективен начин да им се приближи на децата некој продукт освен преку нивните омилени цртани филмови. Попај Морнарот има голема заслуга за сфаќањето дека спанаќот е растение што ни дава сила. И навистина е така. Богат со витамини и минерали, нуди и моќна антиоксидативна заштита, велат експертите. Веднаш ми се наметнува мислењето, што ќе беше ако по денешните цртани филмови и реклами место отровни чипсови, гуми за џвакање и штетни безалкохолни пијалоци се промовираа брокула, спанаќ или домати? Можеби звучи смешно, ама веројатно полесно ќе можевме децата да ги убедиме дека гумените бомбони се отпад, а брокулата ги прави силни како Спајдермен (лош пример, ама на тој лик се сетив во моментов). (more…)

Read Full Post »


„Зошто мора вака да се храниш? Па, ништо не ти фали? Ај јади си како што треба!“

Ова беа најчестите муабети што ги слушав кога почнав да го применувам мојот „поалтернативен“ начин на исхрана. Нормално, навикнат сум на конвенционалното готвење, што би се рекло, ако нема лепче и манџа со месо исто како да не сум јадел.

Што ме натера на промена на начинот на исхрана? Не, проблемите со здравјето не се причината. На крајот на краиштата, отсекогаш сум имал одлично здравје. Сѐ почна од тоа што мразам монотонија и од мојата опседнатост со килограмите. (more…)

Read Full Post »

%d bloggers like this: