Posts Tagged ‘Зелка’


Лето, како лето, високи температури, загушно време… Ни преостанува само да се жалиме колку ни е жешко, да се затвориме дома и нигде да не мрдаме… Или високите температури можеме продуктивно да ги искористиме.

Mesan zelencuk09.jpg

Всушност, јас на летото му се радувам и високите температури одвај ги чекам. Пешачам претпладне и попладне кога не е прејако сонцето, а кога сум на плажа гледам што е можно повеќе да го искористам времето за сончање. А кога сум дома го влечам максимумот од сонцето –сушам зеленчук! (more…)

Advertisements

Read Full Post »


Да, оваа зима немавме вистинска зима, некако како од октомври да живееме во доцна есен и ништо повеќе (со исклучок на неколку недели). Сепак, навечер знае да биде свежо или студено, односно да се создаде идеална атмосфера за вкусна топла чорба.

All-focus

Зеленчуковите чорби или супи ми се опсесија. Одеднаш во организмот се внесува куп зеленчук, односно ми доаѓаат како некое бомбастично витаминско пакување. И што е најбитно, со супите и чорбите најлесно може да им се подметне зеленчук на оние кои многу не го сакаат во свежа форма, пред се на деца. (more…)

Read Full Post »


Прелив од пиперкиЕве една салата што е многу едноставна, а е многу вкусна. Ја смислив… кого лажам, идејата беше на мојата сопруга, а салатата се создаде сосема случајно. Еден од октомвриските празници, не знам точно кој беше, се трефна да се слави сред недела, така што не можевме да мрднеме никаде подалеку од Скопје. А времето прекрасно, како цел слободен ден да се преседи дома? Уште додека појадувавме (а со две мали деца тоа е долга фаза), ни се јавија пријатели што нѐ повикаа да им се придружиме на пикник во природа, покрај манастирот Св. Никита во Скопска Црна Гора. Ни кажаа дека има прекрасно зеленило, но планираат јадење да си носиме од дома. Одвај чекавме да прошетаме, но каде да се оди без потготвен ручек? (more…)

Read Full Post »

%d bloggers like this: