ЗИМСКИ СУПИ И ЧОРБИ


Да, оваа зима немавме вистинска зима, некако како од октомври да живееме во доцна есен и ништо повеќе (со исклучок на неколку недели). Сепак, навечер знае да биде свежо или студено, односно да се создаде идеална атмосфера за вкусна топла чорба. Зеленчуковите чорби или супи ми се опсесија. Одеднаш во организмот се внесува куп зеленчук,Продолжи со читање “ЗИМСКИ СУПИ И ЧОРБИ”

КРЕМ СУПА СО МИРИС НА БОСИЛОК


Декемрви… зима… на моменти ми студи само што ќе погледнам надвор. Очигледно е дека во зима  не се снаоѓам баш најдобро. На ова тмурно и магловито време, човек треба да подразмисли десетина пати пред да се реши да излезе надвор. Во овој период од годината, најидеална ситуација е да си се подвиткате дома под ќебе,Продолжи со читање “КРЕМ СУПА СО МИРИС НА БОСИЛОК”

БРЗА КРЕМ СУПА ОД ТИКВА И МОРКОВИ


Откако го составив претходниот рецепт за лепчето од кисело тесто, добив доста критики дека сум објавил прекомплициран рецепт. Знам дека такво лепче ретко кој ќе се обиде да направи, но морав на некој начин да го искажам воодушевувањето од крајниот резултат. Доволно беше експериментирање со ферментации и чекање по најмалку една недела да успее рецептот.Продолжи со читање “БРЗА КРЕМ СУПА ОД ТИКВА И МОРКОВИ”

КРЕМ СУПА ОД НАУТ И ПРАЗ


Време е да ви ја претставам најубавата крем супа на сите времиња (ако се исклучи крем супата од тиква). Ајде вака да почнам со приказнава, односно да ви објаснам зошто толку ми се слади последниот оваа и онака прекрасна чорба. Отидов на Питијада во мојот роден Велес. Бело тесто, сало и убиени животни (т.н. месо)Продолжи со читање “КРЕМ СУПА ОД НАУТ И ПРАЗ”

КРЕМ СУПА ОД ТИКВА, БРОКУЛА И КАРФИОЛ


Како на деца да им се подметне зеленчук? Одговорот е: со супа. Знам дека веднаш ќе добијам критики дека најдобро е децата да ги учиме да јадат свеж зеленчук, но верувајте, за да стигнете до целта треба да си ги искинете сите нерви и на крај најнајадени ќе бидат ѕидовите и подот. Вашето дете немаПродолжи со читање “КРЕМ СУПА ОД ТИКВА, БРОКУЛА И КАРФИОЛ”